En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información
cat | cas
Seguiu-nos en
Casal Cultural de Mollet del Vallès

Programació Altres


EDITORIAL: Defensem el català. Parlem-ne
Acaben les vacances, encetem nou curs. El primer dia gran l’11 de setembre i l’homenatge a en Rafael de Casanova. Homenatge a la llibertat de Catalunya i la seva mil·lenària llengua pròpia, el Català.

Però els últims estudis i informes vaticinen temps difícils. L’ús social del català va de baixa i la nostra llengua està en situació de perill. El Casal Cultural te com a un dels seus objectius fixats en els Estatuts, la defensa de la Llengua i Cultura Catalana.

És veritat que tenim un Estat a la contra, que maniobra constantment per fer efectiva aquella frase que després de la guerra de Successió i de la implantació del Decret de Nova Planta, el fiscal del Consell de Castella, José Rodrigo Villalpando, va recomanar secretament «que se consiga el efecto sin que se note el cuidado» com a tàctica per implantar el castellà com a llengua majoritària a Catalunya. Hem de fer front col·lectivament a aquests atacs i tenim de moment una majoria al Parlament de Catalunya que ha de fer aquesta tasca.

Però ara al marge de les institucions que han de fer aquesta feina, inclòs el Casal, la nostra aportació individual ha de ser fer créixer l’ús social del Català: Quan anem a comprar, quan parlem amb persones que fa anys i panys que són a Catalunya i malgrat tot parlen només en castellà, a les xarxes socials, etc. Valorem l’esforç de moltes persones vingudes d’altres Estats i Continents que malgrat ser a Catalunya fa poc temps ja parlen o entenen el Català. Dirigir-se a les persones nouvingudes en Català és un signe de respecte vers a elles.
Hem de parlar català. No canviem d’idioma quan parlem amb altri. Totes les persones que han anat a l’escola a Catalunya han après català. Algú diu allò de ser educats, i l’educació ha d’anar en els dos sentits, no només dels catalano-parlants. Si volem preservar la llengua catalana hem de fer-ne ús. És la nostra responsabilitat.

Desitgem que torneu de les vacances amb ànims renovats i que pugueu participar en totes les activitats que us oferim.
Mireu les nostres xarxes on publiquem recordatoris setmanals de les activitats de la revista i les que es programen més endavant. Si encara no heu donat el vostre correu electrònic al Casal o no rebeu e-mails amb la informació setmanal, poseu-vos en contacte amb la Secretaria del Casal.

Compartir
© 2011-2021 - El Casal, Rambla Balmes 2 08100 Mollet del Vallès | Telèfon i Fax secretaria: 93 593 11 74 - 690 216 302 |
email: secretariat.elcasal@gmail.com